Erkki Lahesmaa

Erkki Lahesmaa valmistui Yalen yliopistosta 1993 suoritettuaan Master of Music -tutkinnon Aldo Parisot’n johdolla. Bachelor of Music -tutkinnon hän suoritti Juilliard Schoolissa New Yorkissa 1990 opettajinaan Harvey Shapiro ja Zara Nelsova. Turun Konservatoriossa Lahesmaa on opiskellut Timo Hanhisen johdolla. Kamarimusiikkia hän on opiskellut tiiviisti mm. Juilliard- ja Tokyo-kvartettien johdolla. 1990 Lahesmaa voitti Juilliard-kilpailun Yhdysvalloissa ja vuonna 1986 toisen palkinnon Turun sellokilpailussa. Ensikonserttinsa Helsingissä hän piti 1998.

Erkki Lahesmaa debytoi New Yorkin Lincoln Centerissä v. 1990 ja on siitä lähtien esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa. 

Lahesmaa on aktiivinen uuden musiikin esittäjä ja useat säveltäjät ovat kirjoittaneet ja omistaneet teoksiaan hänelle. Lahesmaa on työskennellyt mm. kanadalaisten Arthur-Leblanc- ja Tristan-jousikvartettien jäsenenä sekä Vancouver Symphony Orchestran jäsenenä. Hän on myös Plus Ensemblen, Turku Ensemblen ja pianotrio Ad Libitum jäsen. Lahesmaa on myös levyttänyt paljon ja hänen Plus Ensemblen jäsenenä tekemänsä CD sai vuoden 2010 parhaan klassisen musiikin albumin Emma-palkinnon.

Erkki Lahesmaa toimii sellonsoiton ja kamarimusiikin lehtorina Turun Ammattikorkeakoulussa sekä vt. sellonsoiton lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän pitää säännöllisesti mestarikursseja eri puolella maailmaa, viime aikoina erityisesti Espanjassa ja Italiassa.

Lahesmaa on ollut useiden musiikkikilpailujen tuomaristossa. Vuonna 2013 hänet kutsuttiin kansainvälisen Hatsaturian sellokilpailun juryn jäseneksi. Vuonna 2019 hän oli puolestaan Glazunov-kilpailun tuomaristossa.

Erkki Lahesmaa on Nauvon kamarimusiikkipäivien taiteellinen johtaja.

www.erkkilahesmaa.com