Erkki Lahesmaa

Erkki Lahesmaa valmistui Yalen yliopistosta 1993 suoritettuaan Master of Music -tutkinnon Aldo Parisot’n johdolla. Bachelor of Music -tutkinnon hän suoritti Juilliard Schoolissa New Yorkissa 1990 opettajinaan Harvey Shapiro ja Zara Nelsova. Turun Konservatoriossa Lahesmaa on opiskellut Timo Hanhisen johdolla. Kamarimusiikkia hän on opiskellut tiiviisti mm. Juilliard- ja Tokyo-kvartettien johdolla. 1990 Lahesmaa voitti Juilliard-kilpailun Yhdysvalloissa ja vuonna 1986 toisen palkinnon Turun sellokilpailussa. Ensikonserttinsa Helsingissä hän piti 1998.


Erkki Lahesmaa debytoi New Yorkin Lincoln Centerissä v. 1990 ja on siitä lähtien esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Euroopassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa.


Erkki Lahesmaa on aktiivinen uuden musiikin esittäjä ja useat säveltäjät ovat kirjoittaneet ja omistaneet teoksiaan hänelle. Lahesmaa on työskennellyt mm. kanadalaisen Arthur-Leblanc-jousikvartetin, sekä Vancouver Symphony Orchestran jäsenenä. Hän on myös Plus Ensemblen, Turku Ensemblen ja pianotrion Ad Libitum jäsen.
Lahesmaa on myös levyttänyt ja hänen Plus Ensemblen jäsenenä tekemä CD sai vuoden 2010 parhaan klassisen musiikin albumin Emma-palkinnon.


Erkki Lahesmaa toimii sellomusiikin lehtorina sekä jousten ja kamarimusiikin ainejohtajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän on myös sellonsoiton lehtori Turun Ammattikorkeakoulussa. Hän on pitänyt mestarikursseja eri puolilla maailmaa, mm. Lontoossa, Pekingissä, Shanghaissa, Santiago de Chilessä, Rio de Janeirossa, Buenos Airesissa, Jerevanissa, San Sebastianissa, Lissabonissa, Portossa, Glasgowissa, Weimarissa, Bremenissä, Vilnassa, Dijonissa, Bukarestissa, Brysselissä, Sevillassa, Valenciassa, Salamancassa, Triestessä, Palermossa, Oslossa, Reykjavikissa, Bergenissä, Kristiansandissa ja Stavangerissa.


Lahesmaa on ollut useiden musiikkikilpailujen tuomaristossa. Vuonna 2013 hänet kutsuttiin kansainvälisen Hatsaturian-sellokilpailun juryn jäseneksi. Vuonna 2019 hän oli puolestaan kansainvälisen Glazunov-kilpailun tuomaristossa. Lahesmaa on Turun sellokilpailun järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun toimikunnan jäsen.


Erkki Lahesmaa on Nauvon kamarimusiikkipäivien taiteellinen johtaja.

http://www.erkkilahesmaa.com/