Rosetta Ensemble

Virtuoottinen ja värikäs Rosetta ensemble perustettiin keväällä 2019. Trion muodostavat nokkahuilisti Sunniva Fagerlund, barokkiviulisti Anthony Marini ja urkuri Markku Mäkinen. Menestyksekkäät jäsenet ovat jo kaikki vakiinnuttaneet paikkansa sekä kotimaassa että ulkomailla ja ovat opiskelleet mm Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Sibelius-Akatemiassa Kati Hämäläisen, Peter Holtslagin, François Fernandezin ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla. 

Rosetta ensemblen jäsenet ovat aktiivisia muusikoita ja heitä on nähty sekä solisteina että kamarimuusikkoina mm Suomalaisen barokkiorkesterin, Kymi Sinfoniettan, The King’s Consortin, Le Poème Harmoniquen, Helsingin barokkiorkesterin, Espoon barokin, Ensemble Nylandian ja Les Ambassadeursin kanssa. 

Trio Rosetta ensemble on tuore yhtye tässä kokoonpanossa, mutta on silti ehtinyt esiintyä jo monilla estraadeilla ja festivaaleilla. Näistä voi mainita Rauma Festivo, Metrolla-musiikkin sarja sekä Italian Hermans festival. 

“… che sono musicisti dei massimo livello, che si sono riuniti in un gruppo musicale, che può esser solo ammirato.” Franceso Angelotti (www.riverflash.it.) 

käännös: “ …He ovat korkeimman tason muusikoita, jotka ovat kokoontuneet ryhmään, jota voidaan vain ihailla.” Franceso Angelotti (www.riverflash.it.) 

Nokkahuilisti Sunniva Fagerlund on energinen muusikko, jota kiehtoo erityisesti vanhan ja uuden musiikin yhdistämisen tuomat mahdollisuudet. Sunniva on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona monissa vanhan musiikin yhtyeissä. Uuden musiikin saralla hän on kantaesittänyt mm Sebastian Fagerlundin, Olli Virtaperkon, Eero Hämeenniemen, Perttu Haapasen ja Antti Auvisen tilausteoksia. Tällä hetkellä hän soittaa yhtyeissä Bravade ja Rosetta Ensemble. 

Sunnivaa on nähty konserttilavoilla niin Suomessa kuin Euroopassakin, ja useat festivaalit sekä musiikkijuhlat ovat matkan varrella tulleet tutuiksi. Sunniva on toiminut vuodesta 2009 Paraisten Barokin labyrinteissä -festivaalin taiteellisena johtajana. Hän myös opettaa nokkahuilunsoittoa Länsi-Helsingin musiikkiopistossa. Sunniva on saanut koulutuksensa Helsingin Stadiassa Janek Öllerin ja Hampurin musiikkikorkeakoulussa Peter Holtslagin johdolla. Lisäoppia on haettu myös mestarikursseilta mm. Han Tolin ja Paul Leenhoutsin johdolla. 

Suomeen kotiutunut yhdysvaltalainen viulisti Anthony Marini, jonka “häikäisevä tekniikka ja ilmaisu… levittävät iloa muille muusikoille ja yleisölle” (Västra Nyland), on soittanut ympäri maailmaa esiintyen sekä solistina että orkesteri- ja kamarimuusikkona. Vaikka hän asuu nyt Euroopassa, hänen musiikillinen elämänsä vie häntä ympäri maailmaa. Hän on konsertoinut Pohjois- ja Etelä-Amerikan sekä Euroopan mantereilla, sekä festivaaleilla kuten Utrecht Oude Muziek, Festival de Sablé, Sastamala Gregoriana ja Washingtonin vanhan musiikin festivaali. 

Anthony on erikoistunut barokkimusiikkiin, ja toimii usein konserttimestarina tai solistina Suomalaisen barokkiorkesterin, Ensemble Zaïs’n, STORIA-orkesterin, Espoon barokin ja Kuninkaantien muusikoiden produktioissa. Modernilla viululla Anthony on soittanut solistina Rochester Philharmonic Orchestran ja Catholic University of America Symphony Orchestran kanssa. Hän on myös ollut The Kings Consortin, Le Poème Harmoniquen, Helsingin barokkiorkesterin, Ensemble Nylandian ja Les Ambassadeursin riveissä. Aktiivisena kamarimuusikkona hän esiintyy mm. Rosetta Ensemble-, FiBO Players-, Il Caravaggio-, Les Étrangers- ja Ensemble Stravaganza-yhtyeiden kanssa. Anthony on kysytty monipuolinen freelance-muusikko; hän soittaa barokkiviulun ohella sekä modernia viulua että alttoviulua. Suomen Yleisradio, WETA(USA) sekä Ranskan radio ovat radioineet Anthonyn esiintymisiä ja hänen soittoaan kuulee mm. FiBO Records-, Sony-, Paraty-, Ondine- ja Erato- levymerkeillä. 

Anthony Marini on valmistunut musiikin kandidaatiksi Catholic University of Americasta pääaineenaan moderni viulu, missä hän opiskeli Jody Gatwoodin johdolla. Tänä aikana hän opiskeli myös barokkiviulua Risa Browderin oppilaana. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Minna Kankaan luokalta vuonna 2014, ja jatkoi opintojaan Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin ohjauksessa. Erasmus- vaihto-ohjelman puitteissa hän opiskeli Pariisin konservatoriossa (CNSMDP) opettajanaan François Fernandez. 

Anthony nauttii kansanmusiikista ja on innokas opettelemaan uusia instrumentteja. Tähän mennessä hän on opiskellut myös viola d ́amoren, viola da gamban, avainviulun sekä erilaisten kansanmusiikissa käytettävien viulujen soittoa. Anthony soittaa Jason Viseltearin rakentamalla barokkiviululla, jonka hankintaa Suomen Kulttuurirahasto on tukenut. 

Markku Mäkinen (s.1973) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta 1999. Hän suoritti A-tutkinnon erinomaisin arvosanoinurkujensoitossa 1998 prof. Olli Porthanin johdolla ja cembalonsoitossa 2001 Kati Hämäläisen oppilaana. Opintojaan hän on täydentänyt lukuisilla koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla. Vuosina 1998-2000 hän jatkoi urkujensoitonopintojaan Amsterdamin konservatoriossa prof. Jacques van Oortmerssenin johdolla suorittaen Tweede fase –tutkinnon (solistidiplomi) erityismaininnalla ”cum laude”. Markku Mäkinen on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Liettuassa, Alankomaissa, Venäjällä, Italiassa, Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Espanjassa ja Unkarissa. Hän on tehnyt yhteistyötä monien vanhan musiikin yhtyeiden, solistien sekä kuorojen ja orkestereiden kanssa. Sibelius-Akatemian myöntämän ensikonserttinsa hän antoi 1999 Kallion kirkossa Helsingissä. Lisäksi hän on tehnyt nauhoituksia Yleisradiolle. Mäkinen on tehnyt myös useitalevytyksiä niin solistina kuin kamarimuusikkona, mm. levymerkeille Alba ja La Bottega Discantica. Hän voitti 3. palkinnon Alkmaarin kansainvälisessä Schnitger-urkukilpailussaHollannissa 1997 ja 1. palkinnon Kotkan kansainvälisessä urkukilpailussa 2002. Syksystä 2002 hän on opettanut urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa. Lisäksi hän on opettanut mestarikursseilla, mm. Oundlen kansainvälisellä festivaalilla Englannissa, Tarton yliopistonViljandin kulttuuriakatemiassa Virossa ja Sibelius-Akatemian Kuopion koulutusyksikössä.Vuodesta 2007 Mäkinen on toiminut Kansainvälisen kirkkomusiikin kesäakatemiantaiteellisena johtajana Virossa. Mäkinen toimii myös Helsingissä katolisen Pyhän Marian kirkon urkurina.