Markku Mäkinen

Urkuri ja cembalisti Markku Mäkinen (s.1973) on monipuolinen muusikko, joka esiintyy säännöllisesti kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa omin soolokonsertein ja kamarimuusikkona. Hän on tehnyt aktiivisesti yhteistyötä lukuisien eturivin laulajien ja instrumentalistien kanssa sekä toiminut kosketinsoittajana monissa maamme sinfoniaorkestereissa ja vanhan musiikin yhtyeissä. 

Mäkisen ohjelmisto ulottuu varhaisimmasta kosketinsoitinmusiikista aina oman aikamme teoksiin. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan vuosien varrella ovat olleet mm. Jehan Alainin elämän ja ajattelun synteesi hänen taiteessaan, Välimeren maiden – erityisesti Italian – kulttuuri, Max Regerin varjoon jääneet saksalaiset myöhäisromantikot, kuten Sigfrid Karg-Elert ja Karl Hoyer, barokin suuri synteesin tekijä Georg Muffat, länsimaisen taidemusiikin kivijalkaa J.S.Bachia unohtamatta. Mäkinen on myös konserttiohjelmissaan nostanut päivänvaloon monia unhoon painuneita sävelaarteita 1700-1900-luvuilta kotimaisten arkistojen kätköistä. Näistä aiheista Mäkinen on luennoinut ja pitänyt mestarikursseja niin Suomessa kuin ulkomailla. Näistä teemoista ovat kummunneet myös monet hänen Yleisradiolle tekemistään nauhoituksista ja levytyksistä, joita hän on tehnyt mm. levymerkeille Alba ja La Bottega Discantica.

Koulutuksensa Mäkinen on saanut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa ja esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa, josta hän valmistui musiikin maisteriksi 1999. Hän suoritti A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin urkujensoitossa 1998 prof. Olli Porthanin johdolla ja cembalonsoitossa 2001 Kati Hämäläisen oppilaana. Opintojaan hän on täydentänyt lukuisilla koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla. Vuosina 1998-2000 hän jatkoi urkujensoitonopintojaan Amsterdamin konservatoriossa prof. Jacques van Oortmerssenin johdolla suorittaen Tweede fase –tutkinnon (solistidiplomi) erityismaininnalla ”cum laude”. 

Mäkisen kilpailumenestyksestä mainittakoon 3. palkinto Alkmaarin kansainvälisessä Schnitger-urkukilpailussa Hollannissa 1997 ja Kotkan kansainvälisen urkukilpailun voitto 2002. Syksystä 2002 hän on opettanut urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa. Mäkinen on toiminut vanhimman pohjoismaisen urkutaiteen yhdistyksen Organum-seuran hallituksen jäsenenä vuosina 2002-2004 ja Kansainvälisen kirkkomusiikin kesäakatemian taiteellisena johtajana Virossa vuosina 2007-2016. Mäkinen toimii myös Helsingissä katolisen Pyhän Marian kirkon urkurina.