CV – Roope Gröndahl

Roope Gröndahl (s. 1989) on yksi mielenkiintoisimmista suomalaisista nuorimman polven pianisteista. Hän on opiskellut pianonsoittoa Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan, Matti Raekallion ja Antti Siiralan johdolla sekä Helsingin Konservatoriossa Matti Oksalan oppilaana. Vuosina 2010-2013 hän viimeisteli opintojaan Lontoon Royal Academy of Musicissa opettajanaan Christopher Elton, valmistuen kesällä 2014 musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin.

Mestarikursseilla häntä ovat ohjanneet mm. Alain Planès ja Paul Badura-Skoda sekä erityisesti kamarimusiikin saralla Ralf Gothóni ja Emanuel Ax. Gröndahl on myös opiskellut orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla.

Roope Gröndahl vakiinnutti asemansa suomalaisten pianistien kärkijoukossa jo sangen nuorella iällä. Vuonna 2007 hän sijoittui toiseksi sekä kansallisessa Jyväskylän pianokilpailussa että kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa, jonka nuorin osallistuja hän oli. Toukokuussa 2008 hän edusti Suomea menestyksekkäästi Eurovision nuorten solistien kilpailun finaalissa Wienissä, ja sai toisen palkinnon. Viimeisin kilpailumenestys on toukokuulta 2013, jolloin Gröndahl saavutti finaalisijan ja erikoispalkinnon arvostetussa Kuningatar Elisabeth -pianokilpailussa Brysselissä. Hän on myös voittanut 1. palkinnon yhdessä Royal Academy of Musicin merkittävimmistä sisäisistä kilpailuista, kun hänelle myönnettiin Harriet Cohen Bach Award vuonna 2012.

Gröndahl on esiintynyt merkittävimpien kotimaisten sinfoniaorkestereiden solistina tehden yhteistyötä monien eturivin kapellimestarien kanssa (mm. Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu, Juha Kangas). Ulkomailla Roope Gröndahl on konsertoinut mm. Belgian kansallisorkesterin ja Wallonian kamariorkesterin solistina sekä esiintynyt useissa Keski-Euroopan maissa, Iso-Britanniasaa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Gröndahl tunnetaan myös erityisen aktiivisena kamarimuusikkona. Tässä roolissa häntä on kuultu useilla festivaaleilla, joista mainittakoon Kuhmon Kamarimusiikki, Nauvon kamarimusiikkipäivät sekä Meidän festivaali Tuusulassa.