Essi Höglund

Essi Höglund on tunnettu herkästä, syvällisestä ja energisestä soittotavastaan. Häntä kuullaan säännönmukaisesti solistin, kamarimuusikon, konserttimestarin ja liidaajan tehtävissä. Hänen taiteellisessa lähestymistavassaan on myös vahva psykologinen näkökulma pyrkien vastaamaan kysymyksiin mistä tulemme, miten näemme maailman ja missä elämänvaiheessa olemme. Höglund on esiintynyt monien eri orkestereiden solistina, näihin lukeutuvat mm. Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri, Vallonian kuninkaallinen kamariorkesteri, Szczecinin filharmoninen orkesteri, Bad Hauheimin kamarifilharmonia ja useat kotimaiset kaupunginorkesterit. Hänen esityksiään on kuultu kansainvälisesti YLE Radio 1 ja Itävallan Radio Ö1 -kanavilla. Hän soitti Alba Records -levy-yhtiön vuonna 2020 julkaisemalla äänitteellä. 

Intohimoisena kamarimuusikkona Essi Höglund on esiintynyt monilla kansainvälisillä festivaaleilla, kuten Turun musiiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Encuentro de Músida y Academia de Santander -festivaalilla Espanjassa, Allegro Vivo -festivaalilla Itävallassa, Nordischer Klangissa Saksassa, Musical Chairs -kamarimusiikkifestivaalilla Kanadassa ja Helsinki Chamber Music Festival -tapahtumassa (Nuori taiteilija 2018).

Nuoresta iästään huolimatta hän on toiminut konserttimestari- ja äänenjohtajatehtävissä muun muassa Tanskan kuninkaallisessa orkesterisssa, Tampere Filharmoniassa, Suomen Kansallisoopperassa, Sinfonia Lahdessa, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa ja Radion sinfoniaorkesterissa. Höglund on saavuttanut kilpailumenestystä mm. Kuopion viulukilpailussa ja Tallinnan kansainvälisessä nuorten muusikoiden viulukilpailussa. Hän on tehnyt yhteistyötä mm- Augustin Dumayn, Esa-Pekka Salosen, Nobuko Imain, Gregor Horschin ja Marko Ylösen kanssa. Hänelle on myönnetty Pro Musica -palkinto.

Vuonna 1997 syntynyt Höglund aloitti viulunsoiton nelivuotiaana Kotkan seudun musiikkiopistossa, josta hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa professori Réka Szilvayn, Tero Latvalan ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchin johdolla. Hän opiskeli myös vuoden ajan Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa professori Gerhard Schulzin johdolla. Paavo Pohjola on ollut hänen mentorinaan koko opintojen ajan. Mestarikursseilla hänen opettajinaan ovat olleet Ana Chumachenco, Pinchas Zukerman, Zakhar Bron, Tanja Becker-Bender, Tuomas Haapanen, Mi-kyung Lee, Elina Vähälä ja Ilya Grubert. Teini-ikäisenä hän kuului Suomen Kulttuurirahaston rahoittaman lahjakkaiden suomalaisten viulistien Viuluakatemiaan.