CV – Erkki Lahesmaa

Erkki LahesmaaErkki Lahesmaa tog examen vid universitetet i Yale år 1993 efter att ha avlagt Master of Music examen under ledning av Aldo Parisot. Bachelor of Music examen avlade han vid Juilliard School i New York med Harvey Shapiro och Zara Nelsova som lärare. Vid konservatoriet i Åbo har Lahesmaa studerat under ledning av Timo Hanhinen. Kammarmusik har han studerat intensivt bl.a. i Juilliard- och Tokyo-kvartetterna. 1990 vann Lahesmaa Juilliard-tävlingen i Förenta Staterna och år 1986 tog han andra pris i cellotävlingen i Åbo.

Erkki Lahesmaa debuterade år 1990 i New York med Dovraks konserto i Avery Fisher Hall i Lincoln Center.Han har framträtt som solist och kammarmusiker i Europa, Förenta Staterna, Canada, Sydamerika och Japan. De senaste framträdandena har varit vid festivalerna Berliner Festspieles Maerz Musik, Warszawa Höst och Huddenfield i Storbritannien.

Lahesmaa har varit solist i bland annat följande orkestrar: Pacific Music Festival Orchestra ledd av Michael Tilson Thomas, Pori Sinfonietta, Juilliard Orchestra, Yale Symphony, Turku Music Festival Orchestra och Virtuosi di Kuhmo. Han har även varit medlem i Vancouver Symphony Orchestra.

Erkki Lahesmaa har aktivt framfört ny musik och flera kompositörer har skrivit och tillägnat honom av sina verk. Som kammarmusiker har Lahesmaa bland annat medverkat i ensemblen Artisti del Mondo och Coryton i USA och var medlem i de kanadensiska stråkkvartetterna Arthur-Leblanc och Tristan. Han är även medlem i Plus-ensemblen, Åbo-ensemblen och pianotrion Ad Libitum. Lahesmaa har gjort flera skivinspelningar och den CD som han gjorde som medlem i Plus Ensemblen fick år 2010 Emmapriset för årets bästa klassiska musikalbum.

Erkki Lahesmaa arbetar som lektor i cello och kammarmusik vid Åbo yrkeshögskola. Han har hållit mästarkurser i olika delar av världen, bland annat i Peking, Shanghai, Santiago de Chile, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Florens, San Sebastian, Lissabon, Glasgow, Weimar, Bremen, Bukarest, Oslo, Reykjavik, Bergen, Kristiansand och Stavanger.

Lahesmaa har deltagit i domarkollegiet i flera musiktävlingar. År 2013 var han inbjuden till juryn i den internationella Hatsaturia-cellotävlingen.

Erkki Lahesmaa är konstnärlig ledare för Nagu kammarmusikdagar.

www.erkkilahesmaa.com